Skip to content

Veiledning til registreringen

PROSESS FOR Å KREVE TILBAKEBETALT TRYGDEAVGIFT

“skattyter” = deg som vil ha penger tilbake på skatten

STEG 1
Skattyter fyller ut skjemaet.

STEG 2
Mennesker i Limbo registrerer og kartlegger og klargjør fullmaktskjemaer som sendes ut med epost. Kvalitetssikres av jurist. Dette steget kan ta opptil 4 uker, så vær tålmodig.

STEG 3
Skattyter skriver ut fullmaktsskjemaet på papir, og skriver under med penn.

STEG 4
Skjemaet sendes til Mennesker i Limbo på en av følgende måter:
1. Det skannes og sendes som pdf-vedlegg med epost til post@ilimbo.org
2. Det sendes med vanlig post til Mennesker i Limbo, Fredensborgveien 24 A, 0177 OSLO
3. Det leveres hos Mennesker i Limbo i Oslo

STEG 5
Mennesker i Limbo fremsetter kravet overfor skatteetaten. Kvalitetssikres av jurist.

STEG 6
Skatteetaten behandler kravet. Her oppstår kanskje noen spørsmål, som Mennesker i Limbo om nødvendig avklarer med skattyter.

STEG 7
Skatteetaten beregner nytt og riktig skatteoppgjør for de relevante årene, og sender info til Mennesker i Limbo som videreformidler til skattyter.

STEG 8
Skatteetaten utbetaler pengene til Mennesker i Limbo sin konto.

STEG 9
Mennesker i Limbo utbetaler pengene til den enkelte skattyter, men beholder X %, oppad begrenset til maksimum Y kroner, for administrasjon og for å arbeide videre for “Retten til arbeid” for de ureturnerbare asylsøkerne.

VANLIGE SPØRSMÅL

Q: Når forplikter jeg meg?
A: Du forplikter deg når du signerer fullmaktsskjemaet i STEG 3. Registreringen i STEG 1 er uforpliktende, og bør gjøres av alle interesserte slik at vi kan sende deg mer informasjon.

Q: Hvordan retter jeg feil i registreringen?
A: Det er viktig at du registrerer alt helt riktig, helst første gang. Hvis du har gjort feil, kan du ikke rette på det du allerede har sendt. Men du kan registrere alt på nytt, og sende en gang til. Hvis du sender flere enn en gang, vil bare siste innsending gjelde.

Q: Hvordan kan jeg få pengene hvis jeg ikke har bankkonto?
A: Mennesker i Limbo vil forsøke å skaffe bankkonto og bankkort til alle. Hvis vi ikke får det til kan pengene også utbetales kontant.

Q: Kan jeg søke selv om jeg nå har fått opphold?
A: Ja, alle som har betalt skatt uten å være medlem i folketrygden kan søke.

Q: Kan jeg søke hvis jeg bor i utlandet (Tyskland, Canada, Etiopia eller andre steder)
A: Ja, alle som har betalt skatt uten å være medlem i folketrygden kan søke.

Q: Kan jeg søke hvis jeg er redd for tvangsretur, og lever på hemmelig adresse?
A: Ja, alle som har betalt skatt uten å være medlem i folketrygden kan søke. Du trenger ikke oppgi hvor du bor.

Q: Kan jeg få pengene litt av gangen, eller må jeg få alle pengene samtidig.
A: Dersom du plutselig har mange penger vil kanskje myndighetene forsøke å kreve dem fra deg. Kanskje de krever husleie hvis du bor på mottak. Mennesker i Limbo vil vurdere andre løsninger, slik at du enten sparer pengene på en trygg måte, eller får dem utbetalt litt etter litt. Vi vet ikke ennå hva som er best.

Q: Hva med arbeidsgiveravgiften?
A: Arbeidsgiveravgiften er ikke dine penger. Det er arbeidsgiverens penger. Mennesker i Limbo vil forsøke å samarbeide med arbeidsgivere slik at også disse pengene kommer de ureturnerbare asylsøkerne til gode. Derfor ber vi deg skrive navnet på arbeidsgiverne, slik at vi kan kontakte dem. Vi vil ikke si det til noen andre.

Q: Jeg arbeidet uten skattekort, og ble trukket 50% skatt (perioden 2010-2018). Men jeg har ikke fått skatteoppgjør eller penger tilbake på skatten.
A: Vi vet ikke helt sikkert hvordan dette best skal gjøres. Hvis du jobber der i dag er kanskje det viktigste å fortsette med det uten å sende inn noe. Hvis vi skal gjøre noe, må vi også avtale med arbeidsgiver. Det er likevel fint om du fyller ut skjemaet, slik at vi får en oversikt over hvor mange det gjelder. Så sender vi informasjon om hva vi tror er best å gjøre senere.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter